MUSTAFA SANDAL’DAN İZİNSİZ REKLAM DAVASI!
Şarkıcı Mustafa Sandal, akaryakıt şirketi BP’ye tazminat davası açtı.
Şarkıcı Mustafa Sandal, reklam yüzü olarak 4 yıl için 5 milyon 452 bin TL aldığı akaryakıt şirketi BP’ye, sözleşmesi bitmesine rağmen fotoğraflarının afişlerde kullanıldığını gerekçe göstererek tazminat davası açtı. İzinsiz kullanım için yıllık 1 milyon lira rayiç bedelin üç katı en az 3 milyon lira tutarında kendisine tazminat ödenmesi gerektiğini iddia eden sanatçı, şimdilik 65 bin liralık tazminat istedi.
İstanbul Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi’ne açılan davaya göre, Mustafa Sandal, 2013-2016 yılları arasında BP’nin reklam yüzü oldu. Sözleşme kapsamında sanatçıya 2016’da 1 milyon 426 bin 818 lira, 2015’te 1 milyon 206 bin 580 lira, 2014’te 1 milyon 677 bin 824 lira, 2013’te 1 milyon 141 bin lira olmak üzere 4 yıl için 5 milyon 452 bin 222 lira ödendi. Sanatçının BP’ye verdiği kullanım izni, 31 Aralık 2016’da sona erdi.
Ancak Mustafa Sandal’ın fotoğrafları, reklam afişleri bu tarihten sonra da BP’nin benzin istasyonlarında reklam ve tanıtım amacıyla kullanılmaya devam etti. Mustafa Sandal’ın avukatı, dava dilekçesinde davalı BP şirketinin müvekkilinin fotoğraflarını, afişlerini, reklam görsellerini izinsiz şekilde kullanmış olduğu için müvekkiline ödenmesi gereken tazminat tutarının yıllık 1 milyon lira rayiç bedel tutarının 3 katı en az 3 milyon lira olması gerektiğini iddia etti.
Net tazminat miktarının bilirkişi incelemesi sonrası ortaya çıkacağını belirten Sandal’ın avukatı, “Fazlaya dair haklarımız saklı kalmak kaydıyla şimdilik 50 bin lira tazminat ile manevi haklarının ihlali olarak 15 bin lira manevi tazminatın davalı şirketten tahsilini istiyoruz” dedi.
Davaya cevap veren BP Petrolleri AŞ de ortada bir eser olduğu zaman davacının tazminat isteme hakkı olacağını ancak ortada herhangi bir ‘eser’in olmadığını belirtti.
Reklam çalışmalarında BP’nin kurumsal renklerinin ve markasının kullanıldığını ve BP’ye ait ürün ve müşteri kartlarının tanıtıldığını cevap dilekçesinde anlatan BP’nin avukatı, “Ortada yaratıcı bir faaliyet veya davacı tarafından meydana getirilmiş davacının özelliğini taşıyan bir eser yoktur. Davacının eser sahipliğinden bahsetmek mümkün değildir.
Davacıya ait herhangi bir eseri izni olmadan çoğaltması, yayması, temsil etmesi söz konusu değildir. Aralık 2016 ortalarında davacıyla yürütülen kampanya görsellerinin kaldırılmasına karar verilmiştir. Web sitesi güncellenmiş ve tüm açık hava aktivitelere son verilmiştir. İstasyonlara kademeli olarak tüm görsellerin kaldırılması gerektiği bildirilmiştir.
681 istasyondan sadece 102 tanesi İstanbul’dadır. İstasyonların her birinin ayrı yönetimi vardır. Bu istasyonlar kendi faaliyetlerinden sorumludur. Müvekkilin bir kusuru yoktur. Davanın reddi gerekir” dedi.
MedyaTava