HomeUncategorizedGENÇ SQUASH’ÇIDAN AVRUPA’DA BÜYÜK BAŞARI

GENÇ SQUASH’ÇIDAN AVRUPA’DA BÜYÜK BAŞARI

GENÇ SQUASH’ÇIDAN AVRUPA’DA BÜYÜK BAŞARI

İstanbul Squash Kulübü oyuncularından Emirhan Şen 8-10 Ocak 2016 tarihleri arasında İskoçya’da yapılan İskoçya Açık Gençler Squash Turnuvasında (Scottish Junior Open 2016) 13 yaş altı kategoride gümüş madalya aldı. Daha önce Avrupa’da; 2015 İtalya Açık Gençler Turnuvası’nda (Italian Junior Open 2005) 3.’lük ve 2015 Hollanda Açık Gençler Turnuvası’da (Dutch Junior Open 2005) 4.’lük dereceleri bulunan Emirhan Şen bu başarıları ile Avrupa Squash Federasyonu Gençler sıralamasında ilk 5’e girmeyi başardı. Bu başarı Türkiye’de Squash alanında bir sporcunun aldığı en yüksek sıralama derecesi.

Antrenörü ve aynı zamanda babası Ercan Şen Squash sporunun son yıllarda Türkiye’de büyük gelişme gösterdiğini, artık Türkiye’nin, Avrupa’daki birçok turnuvada özellikle Gençler kategorisinde başarılı sonuçlar elde etmeye başladığını belirtti. Squash kortlarının artmasını, özellikle okullarda diğer spor branşların yanı sıra Squash’ın da yer almasını arzuladıklarını söyleyen Şen, bu sayede  Squash’ın daha da gelişeceği ve daha geniş kitlelere yayılacağını vurguladı. Ülkemizde Gelişmekte Olan Spor Branşları Federasyonu’na bağlı olarak faaliyet gösteren Squash’a sponsor’ların destek vermesi ile başarılı sporcuların daha fazla yurtdışı turnuva deneyimi elde edebileceğini söyleyen Ercan Şen, Emirhan’ın henüz bu yaşta bu başarıya ulaşmasının önemli olduğunu, ileriki yıllarda çalışmalarını hızlandırarak Gençler ve Büyükler kategorilerinde de Türkiye’ye madalyalar getirebileceğini söyledi.

Squash hakkında:

Squash raket ve topla iki oyuncu (çiftlerde dört oyuncu) tarafından oynanan bir tür raket sporudur. Squash, Uluslararası Olimpiyat Komitesi tarafından tanınan ve gelecekte Olimpiyat sporları arasına alınabilecek sporlardandır. Squash kapalı bölgede çizgilerin içerisinde oynanan yüksek hızda etkili stratejik bir raket spor dalı olarak tanımlayabilir. Tarhine de bakıldığında 1500 yıllarda o gün Fransa’sın da oynamaya başlanmış 1800 yıllar da İngilizler  tarafından geliştirilerek günümüze gelmiştir. Alan olarak kapalı 10×8 alana  65 metrekarelik yer yüzeyine sahip  etrafı özel alçıdan ve özel tahtadan yapılan bu alan arka yüzeyi genelde camdan olarak  dikdörtgen bir alan olarak düşünülebilir. Squash'ın en yaygın olduğu ülkeler arasında İngiltere, A.B.D. Yeni Zelanda, Mısır, Malezya ve Pakistan sayılabilir. Ülkemizde Squash sporu 2008 yılından itibaren "Gelişmekte Olan Spor Branşları Federasyonu"na bağlı olarak faaliyet göstermektedir